zaterdag 18 april 2015

FAVOURITES | Wat ik zo leuk vind aan mijn Jawbone UPVoor mijn verjaardag heb ik van al mijn lieve vriendinnetjes deze Jawbone UP Activity Tracker gekregen! Deze wilde ik al heel lang, omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in de statistieken van hoe ik leef en omdat ik hoopte dat het mij zou motiveren om meer te bewegen en gezonder te leven. Ik heb hem nu een paar maanden om en dat leek me het geschikte moment om jullie een review te geven en uit te leggen hoe deze activity tracker nou eigenlijk werkt!
Wat is het?

De UP is een armband die je dag en nacht om je pols draagt - ik doe hem alleen af tijdens het douchen. Hij meet je stappen en je slaap, kan je 's ochtends wakker maken en je kan je activiteiten, eten, stemming en gewicht invoeren. Verder krijg je, gebasseerd op de gegevens die de UP van je heeft, tips die je motiveren om gezonder te leven en berichtjes die je meer inzicht geven op bijvoorbeeld je slaappatroon.


Links - Het basisscherm als je de app opent met links je slaapuren (in percentage van acht uur slaap) en rechts je stappen (in percentage van 10 000 stappen).
Rechts - Verschillende motiverende berichtjes die je krijgt van je zogenaamde Smart Coach. En onderin de twee trainingen die ik op een dag deed.

Hoe werkt het?

Het is echt heel simpel: eigenlijk is het enige wat je hoeft je te doen, het armbandje dragen. Hij meet automatisch je stappen en als je de armband in je telefoon plugt (hij moet in de ingang voor je oortjes of koptelefoon), synchroniseert hij en zie je hoeveel stappen je hebt gezet.

Om je slaap bij te houden, hou je de enige knop op de armband (aan het uiteinde) ingedrukt. Zo gaat de armband op de slaapstand en houdt hij je slaap bij totdat je deze knop nog een keer ingedrukt houdt. Als je synchroniseert, zie je hoelang je hebt geslapen, hoelang je diep en licht hebt geslapen en hoe vaak je wakker bent geworden.

Als je van het zogenaamde Smart Alarm gebruik wil maken, voer je de tijd in waarop je eruit moet en de periode waarin je wakker gemaakt wil worden. Bij mij is dat meestal om zeven uur en tussen dan en half zeven word ik wakker gemaakt doordat de armband gaat trillen. Dit doet hij op het moment dat je in je lichtste slaap zit, waardoor je meer uitgerust aan je dag begint. Je hebt ook eenzelfde alarm, maar dan één die je een half uur voor je naar bed moet waarschuwt.

Activiteiten en eten moet je handmatig invoeren, hierdoor zie je hoeveel calorieën je verbrand of juist gegeten hebt. Bij activiteiten kan je kiezen uit een lijst met verschillende sporten, geef je je inspanningsniveau op en de periode. Voor het eten kies je uit een lijst met producten, maak je foto's van wat je eet of scan je de barcodes van de producten.


Links: het scherm met het overzicht van de stappen op één dag. Bovenaan zie je een soort grafiek van de momenten waarop je veel of juist weinig hebt gelopen, daaronder feitjes over de activiteit en je calorieën.
Rechts: het scherm met het overzicht van je slaap op één dag. Bovenaan staat een soort grafiek van je aantal uren slaap, waarin oranje 'wakker' is, licht blauw staat voor 'lichte slaap'en donkerblauw voor 'diepe slaap'. Je ziet ook hoe lang het duurde voordat je in slaap viel. 

Pluspunten

 • Je wordt echt uitgedaagd om actief te zijn! Af en toe krijg je meldingen waarin bijvoorbeeld staat 'Wil je vandaag 500 stappen meer dan je gemiddelde lopen', en als je dan op 'ja' klikt, krijg je de hele dag herinneringen dat je nog een extra blokje om moet
 • Verder is het activiteiten invoeren leuk, omdat je een goed overzicht krijgt van hoeveel 'work outs' je in een week doet (en het voelt natuurlijk nóg beter om na een zware training even te laten weten wat je allemaal hebt gedaan)
 • Het wakker worden werkt echt heel goed. Er wordt altijd aan me gevraagd hoe het kan dat ik wakker word als mijn armband alleen maar trilt, maar ik ben nog geen één keer niet wakker geworden. 
 • Je wordt steeds vergeleken met andere mensen die ook een UP dragen, zo staat er bijvoorbeeld 'je hebt deze week drie work outs gedaan, dat is meer dan 70% van de UPpers' en dat is toch wel even een trots momentje (:
 • Sowieso vind ik de motiverende tekstjes, quotes en links een hele leuke feature van de app!
 • Door een herinnering in te stellen voor ik naar bed ga (voor mij is dat elf uur, dus ik krijg om half elf een melding) ga ik veel vaker echt rond die tijd slapen. Natuurlijk niet als ik echt iets aan het doen ben, maar als ik bijvoorbeeld tv zit te kijken, kan ik best wel eens de tijd vergeten. Hele handige functie dus!
 • De UP-app herkent zelf activiteiten die je niet ingevoerd hebt. Zo herkent hij bij mij altijd als ik heb getennist of als ik 's nachts vergeten ben mijn armband op de slaapstand te zetten. Hier heb je heel veel aan, want je hoeft het niet handmatig in te voeren.
 • En verder vind ik het ook gewoon een heel mooi bandje, je ziet niet echt dat er zoveel technologie achter zit!

Minpunten

 • Je moet wel echt gevoelig zijn voor statistiek om het leuk te vinden. Een voorbeeld: ik vind het heel leuk om te kijken hoe lang ik geslapen heb en hoeveel stappen ik heb gezet, maar ik kan me heel goed voorstellen dat dat je helemaal niks interesseert. Dan is de UP dus niet voor jou.
 • Je moet heb handmatig inpluggen. Opzich geen hele grote moeite (in een halve minuut zijn al je gegevens geüpload), maar je moet er wel aan denken. Het is wel eens voorgekomen dat ik het twee dagen vergeten was en dan mist deze armband zijn doel natuurlijk een beetje. Maar als je vaste momenten voor jezelf instelt (bijvoorbeeld sowieso als je wakker wordt en voor je gaat slapen) komt het helemaal goed! In de nieuwere versie (de UP-24) synchroniseert hij volgens mij automatisch, maar daar heb ik verder geen verstand van!

Tja, dit is een beetje wat ik ervan vindt! Voor wie er geïnteresseerd is: ik kom bijna nooit aan de voorgeschreven 10 000 stappen (mijn gemiddelde ligt rond de 6 000) en de acht uur slaap haal ik ook lang niet altjid, maar het hele idee is voor mij dat ik mijn eigen patronen leer te ontdekken en zo wat meer over mezelf en mijn levensstijl ontdek. Daarom vind ik het zo leuk!

Nu zou ik het heel leuk vinden om te weten wat jullie ervan vinden? En hebben jullie zelf een UP (of iets vergelijkbaars)?

6 opmerkingen:

 1. Wow, super tof, ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me echt handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hier echt nog nooit van gehoord, maar nu ik dit weet ga ik er misschien zelf ook eentje kopen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Okééé, ik twijfelde al heel lang of ik er eentje ging kopen, maar volgens mij heb je me zojuist over gehaald! Wat een gaaf cadeautje om van vriendinnen te krijgen trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat superhandig, je hebt me helemaal enthousiast gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke armband! Ik heb zelf een stappenteller op mijn telefoon. Nou meet die natuurlijk niet alles, want meestal zit hij in mijn tas. Dit is zeker een goede motivatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. WAt leuk en eerlijk gezegd kende ik dit nog helemaal niet. Ik heb zelf een stappenteller op mijn mobiel en het is best nog uitdagend om die 10.000 stappen te halen. Ik doe wel mijn best, maar ik zit hele dag op kantoor en dan is het best nog moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Heel lief dat je de moeite hebt genomen te reageren! Dank je wel! (: