donderdag 15 oktober 2015

PERSONAL | Waarom ik vegetariër ben geworden (en hoe het nu gaat!)Ondanks dat ik het er volgens mij nog nooit op mijn blog over heb gehad, ben ik toch alweer iets van anderhalve maand vegetariër. Of nouja, ik heb wel iets van vlees gegeten tussendoor maar ik ben goed op weg naar het honderd procent vegetariër zijn (: Vandaag wil ik jullie laten weten waarom ik dit heb besloten en hoe het nu gaat. Niet per sé om je te overtuigen (doe vooral waar je je zelf prettig bij voelt!), maar meer omdat ik in mijn dagelijks leven er vaak vragen over krijg en ik dacht dat jullie er misschien ook wel wat meer over zouden willen weten.
Waarom vegetariër?

Ik denk dat ik al zo'n zes jaar lang steeds minder vlees ben gaan eten. Om één of andere reden heb ik nooit zo van vlees gehouden en at ik het dus ook liever niet. Dit gold vooral voor het 'echte' vlees, zoals biefstuk en kippenpoten, vooral dingen waar ik echt dieren in herkende. Maar omdat ik nog thuis woonde, at ik gewoon wat de pot schafte. Dit betekende dat mijn moeder wel een vleesvervanger voor mij maakte als dat er makkelijk naast kon, maar als we iets aten waar echt vlees in zat (bijvoorbeeld lasagne met gehakt of kip met rijst), dan at ik het gewoon mee. Ik proefde het vlees ook niet zo in zulke gevallen en daarom had ik er nooit zo veel problemen mee.

De laaste tijd heb ik steeds meer gelezen en gezien over vegetarisch eten. Niet per se de zielige plaatjes van dieren in kleine kooien en de gevolgen voor het milieu, maar ook lekkere recepten zonder vlees (of helemaal vegan) op blogs die ik volg. Ook ben ik vleesvervangers en producten die je vaak in plaats van vlees eet (zoals kikkererwten of linzen) steeds meer gaan waarderen. Ook heb ik veel mensen om me heen die vegetarisch of vegan zijn: zeker binnen mijn studie (university college) is denk ik zo'n 25% (geen idee waar ik dit percentage vandaan haal, maar heel veel in ieder geval) geen vlees-eter en dat motiveert natuurlijk heel erg. 

Ik ben dus niet iemand die heel erg onder de indruk was van een bepaalde documentaire en daardoor besloot vegetariër te worden. Ondanks dat het hele heftige beelden zijn en ik al behoorlijk wat weet over de gevolgen van het eten van vlees, heeft dit me nooit écht over de streep getrokken. Dit kwam vooral omdat het gewoon niet praktisch was toen ik bij mijn ouders woonde. Ik zou wel nog veel meer research en documentaires willen kijken (want misschien ben ik dan nog meer 'om'?), ik heb bijvoorbeeld veel goeds gehoord over Cowspiracy, dus die ga ik binnenkort kijken! En als iemand nog tips heeft: die zijn altijd welkom (:

En hoe gaat het tot nu toe?

Ja, eigenlijk verrassend goed!
Omdat ik op mezelf woon en mijn eigen boodschappen doe, haal ik geen vlees in huis en dan eet ik het ook niet. Ik ben sowieso absoluut geen fan van dingen zoals kip snijden, dus ik ben alleen maar blij dat ik dat niet hoef te doen. Én: vleesvervangers zijn vaak heel erg lekker! Zo had ik gisteren een vegetarische rookworst die precies zo smaakte als het origineel en ben ik groot fan van de Griekse rondo van Albert Heijn. 

Wanneer het wel moeilijk is, is als ik uit eten ben of eten bestel. Omdat ik het dan zelf niet hoef te bereiden, is de drempel voor mij veel lager om wel vlees te eten. Natuurlijk hou ik nog steeds niet echt van vlees, maar er zijn bepaalde dingen die ik altijd heel lekker blijf vinden (bijvoorbeeld pizza salami of een broodje carpaccio). Gelukkig hebben de meeste plekken super veel lekkere vegetarische opties en is het daarom wat makkelijker! En als ik uit eten ben met mensen die weten dat ik vegetariër ben/probeer te zijn, helpen zij me ook wel om geen vlees te kiezen. 

Waar het niet helemaal lukt om vegetariër te zijn is thuis en op mijn werk. Bij mijn ouders (ik eet daar meestal elk weekend twee of drie keer) eet ik gewoon mee met wat zij eten en dat kan soms vlees zijn. Nou vind ik het voor nu niet heeeel erg om dat af en toe te eten maar binnenkort wil ik wel helemaal omschakelen. Hetzelfde geldt op mijn werk: daar eet ik gewoon mee met wat de gasten eten (ik werk in de horeca) en dat kunnen groenten zijn, maar ook kip, zalm of zeeduivel (ja echt). En als ik een borrel bedien en zelf wat wil snacken, grijp ik ook nog wel eens naar een bitterbal. Maar hiervoor geldt ook: voor nu vind ik het niet heel erg, maar in de toekomst wil ik wel dat het gaat veranderen!

Dit is mijn vegetarisch-verhaal tot nu toe! Als je nog vragen of tips hebt, feel free om ze in te comments te plaatsen. En als jullie het leuk vinden kan ik het wel vaker over dit onderwerp hebben, bijvoorbeeld in de vorm van vegetarische recepten of inspirerende blogs. Laat maar weten!

5 opmerkingen:

 1. Interessante post!
  Ik ben geen vegetariër, maar eet ook niet dagelijks vlees, een beetje een flexitariër. Mijn vriend kookt, dus ik eet ook vlees mee, maar sommige dagen wanneer ik er echt geen zin in heb, maak ik een vegetarisch gerecht voor mezelf klaar. Dus laat die vegetarische recepten maar komen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik probeer regelmatig vegetarisch te koken, maar ik ben absoluut geen fan van tofoe, seitan of quorn. En mijn vleesminnende vriend maakt het ook al niet gemakkelijker...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah wat tof dat je vegatarier bent geworden! Ik heb daar echt respect voor, ik ben gek op beestjes maar kan de heerlijke smaak van een gehaktbal niet weerstaan. Leuke blog heb je! <3
  Liefs! Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap van je, ik vind het echt ontzettend zielig maar ik vind het simpel weg te lekker.. Ik heb wel eens momenten dat ik minder vlees probeer te eten, maar het is zo'n gewoonte geworden..

  BeantwoordenVerwijderen

Heel lief dat je de moeite hebt genomen te reageren! Dank je wel! (: