woensdag 16 juli 2014

FAVOURITES | Het wonder van Wonder

Eigenlijk vreemd dat ik behoorlijk veel lees en een hele lijst met favoriete boeken heb, maar er nooit over heb geschreven... Daar moet verandering in komen! Vandaag deel ik het boek dat ik een tijdje geleden heb gelezen en waarvan ik vind dat iedereen het gelezen moet hebben. Sinds ik het uit heb, noem ik het 'mijn favoriete boek' en ik laat je nu zien waarom!




'Wonder' is geschreven door R. J. Palacio - nee, ik kende deze schrijfster ook niet - en om uit te leggen waar het over gaat, kan je het beste naar het motto van het boek kijken: 'You can't blend in when you were born to stand out'. 
Het moet gaat over August, een tienjarig jongetje, dat is geboren met een verminkt gezicht. Op de achterkant van het boek staat, om je een beetje een beeld te geven: 'I won't describe what I look like. Whatever you're thinking, it's probably worse'. August heeft zijn hele leven thuis les gehad, maar gaat nu voor het eerst naar een 'gewone' school. De reacties zijn zoals je ze misschien wel verwacht: iemand die er anders uitziet, wordt raar aangekeken en er worden grappen over die persoon gemaakt. Veel kinderen op August's nieuwe school zijn dan ook bang om hem aan te raken.




Wat dit boek zo mooi voor mij maakt, is dat je vanuit onder andere het perspectief van een tienjarige ziet hoe wreed te wereld kan zijn tegen iemand die anders is. Maar, aan de andere kant, het laat ook zien dat er mensen zijn die opkomen voor deze mensen, de mensen die er misschien anders uitzien, maar die van binnen precies hetzelfde willen en denken als leeftijdgenoten. Ik vond het leuk om een boek te lezen dat zo anders is dan de meer oppervlakkige boeken die je vaak ziet, het zet je namelijk aan het denken.
Eén van de vele recensies die het boek rijk is, zegt dan ook 'Has the power to move hearts and change minds'. Dat is precies wat het zo goed maakt.

Het boek wordt uit verschillende perspectieven verteld en heeft hele korte hoofdstukken, wat fijn leest en wat ook zorgt dat je door blijft lezen. Ik zou - als je het gaat lezen, wat ik heel leuk zou vinden! - je wel aanraden om het boek in het Engels te lezen, het taalgebruik is niet bijzonder moeilijk en ik denk dat het boek dan meer tot zijn recht komt!

Als je het gelezen hebt, zou ik heel graag horen wat je ervan vindt en waarom je het goed of slecht vond! En als je het nog gaat lezen: heel veel leesplezier!

3 opmerkingen:

  1. Wat fijn om een keer níét te lezen over 'The Fault in Our Stars', haha. Het lijkt me een héél mooi boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me een mooi boek! Deze kende ik nog niet

    BeantwoordenVerwijderen

Heel lief dat je de moeite hebt genomen te reageren! Dank je wel! (: