woensdag 4 september 2013

WRITING | Het leed dat schoolfoto heet

De schoolfoto. Nu ik er zo over nadenk kan ik me eigenlijk niemand bedenken die het leuk vindt om op de schoolfoto te gaan. Want waarom wil je met je klas die je net een week kent op een foto die minstens de helft van de klas toch niet gaat kopen? Of alleen op de foto terwijl je net van gym komt en je haar alle kanten op zit? Precies, dat wil je niet. Misschien kan je het al raden: vanochtend heb ik het leukste moment van het jaar weer mogen meemaken. 

Omdat ik van lijstjes hou (wie niet eigenlijk?) leuk het me leuk om jullie te vervelen met vijf redenen waarom ik de schoolfoto HAAT. Heel overzichtelijk en mocht je ooit iemand willen overtuigen van waarom je geen zin hebt om op de schoolfoto te gaan, dan heb je altijd een handig lijstje om je aan vast te houden.

 1. Het moment. Op de één of andere manier is het altijd het geval dat deze foto op de verschrikkelijkste momenten van de dag plaatsvindt. Net na gym. Die dag dat je in je oude trui naar school kwam. Als je net je drinken op je shirt hebt gemorst. En de leukste, die ik overigens vandaag heb mogen meemaken: de onverwachte. Compleet onaangekondigd en complete stress dus.  
 2. Het wachten. Ik ben het type dat elke vier seconde haar haar opnieuw vast blijft doen, in de hoop dat het beter zit dat de keer daarvoor. En waarom eigenlijk? Nou, om de simpele reden dat ik het me voorneem om voor de eerste keer OOIT een beetje fatsoenlijk op de foto te gaan. (Niet dat ik me dat niet elk jaar voorneem...)
 3. De individuele foto. Misschien is het je weleens opgevallen, maar fotografen maken er een sport van je zo onnatuurlijk mogelijk te laten zitten. Benen naar links, hoofd naar rechts, schouders naar beneden, kin omhoog: probeer het maar eens! En er leuk bij lachen, natuurlijk. 
 4. De groepsfoto. Alle lange mensen herkennen dit misschien: je mag NOOIT zitten op de groepsfoto. Altijd awkward achter de groep staan, terwijl de fotograaf roept dat je écht wat dichterbij elkaar moet gaan staan. En dat met mensen die je pas een paar dagen kent.
 5. The actual picture. Hier hoef ik geen commentaar op te geven, neem ik aan. 
Oké, misschien overdrijf ik een beetje. Ik weet ook wel dat het een leuk aandenken is als je over twintig jaar die verschrikkelijke foto ziet en je terugdenkt aan de prachtige dag waarop die foto is gemaakt. Vast wel. Maar voor nu kan ik niet wachten tot ik die foto te zien krijg en kan kijken naar hoe geweldig ik op de foto sta. Hopelijk nog beter dan vorig jaar. 

8 opmerkingen:

 1. Hahah ja, ik haatte dat ook altijd. Schreef net al een stukje over pasfoto's, stom gedoe!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind de schoolfoto's ook altijd vreselijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke post! Schoolfoto's... nee, heel erg!
  Ik probeerde altijd om iets aan te trekken wat bij m'n ogen paste, en dan met m'n mond dicht lachen :)

  Superleuke blog!
  Liefs, Janneke
  www.jantasie.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vond het ook nooit leuk maar gelukkig hoef ik het al een aantal jaar niet meer >< maar ach later is het wel leuk om te hebben?!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh jaaaaa, net na gym! Zo fijn is dat!

  Love,

  Rowan

  Ps: ENTER MY GIVEAWAY FOR A CHANCE TO WIN A PAIR OF INVITO BOOTS WORTH 100 EUROS!
  Bekijk ook eens mijn training/food blog: FITSTERS IN LAW

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat vond ik dat altijd verschrikkelijk vroeger!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. haha geweldige post en leuk geschreven
  het klopt helemaal..
  ik ging mezelf altijd helemaal onder plamuren van te voren!
  zag er achteraf natuurlijk helemaal niet uit
  ik heb geen één foto die ik leuk vind!

  liefs,

  BeantwoordenVerwijderen

Heel lief dat je de moeite hebt genomen te reageren! Dank je wel! (: